Hitem léta jsou saténové sukně! Nosí se výrazné barvy, zvířecí potisky i černá klasika

Publikace: 18.07.2022

Saténové sukně jsou trendem již několik let, proto není žádným překvapením, že je najdete na pultech obchodů i letos. Vidět je můžete na známých celebritách i módních influencerkách. Nicméně, je to jeden z módních trendů, s jehož stylizací mnoho žen bojuje. V našem článku se zaměříme nejen na výběr saténové sukně podle tvaru těla, ale přidáme i tipy, jak nosit saténovou sukni v horkém létě.

Jaké jsou nejmódnější vzhledy saténové sukně?

Mezi nejoblíbenější saténové sukně patří zejména ty v midi délce, které se hodí pro každou příležitost a vyhovují většině typů postav. Na svatby a další společenské akce využijete žlutou, červenou, růžovou, modrou nebo vínovou saténovou sukni. Míříte-li na letní promenádu nebo večerní párty, s klidným svědomím sáhněte po sukni v neonové barvě.

Jak se starat o satén?

Péče o satén je o něco náročnější než péče o jiné materiály, s trochou cviku ji ale zvládnete i vy.

Jak prát satén

Kvalitní satén je opravdu velmi jemný materiál, aby se v pračce nepotrhal, vložte jej před praním do ochranného sáčku. Pokud sukně není nijak výrazně znečištěná, zapněte program „jemné prádlo“ na 20 ºC. Potřebujete-li se zbavit biologických nečistot nebo mastnoty, doporučujeme praní na 40 ºC, na nízké otáčky a bez ždímání. Vždy používejte pouze kvalitní prací prostředek na jemné prádlo.

Sukni sušte volně rozloženou na čerstvém vzduchu, prádelní šňůra a kolíčky by mohly způsobit nevzhledné pomačkání. Rozhodnete-li se pro sušičku, zvolte šetrný program s nižší teplotou.

Jak žehlit satén

Oblečení ze saténu doporučujeme žehlit z rubové strany nebo přes vlhký hadřík. Na žehličce nastavte program s nejnižšími stupni, případně použijte pouze napařování.

zdroj: LostWithoutYouZ / Unsplash

Jak vybrat tu nejlepší saténovou sukni pro váš tvar těla?

Chcete-li vyzkoušet trend saténových sukní, hledejte střihy, které budou nejlépe vyhovovat vašemu typu postavy. Rovné střihy se hodí pro typ postavy ve tvaru hrušky nebo přesýpacích hodin. Áčkové střihy zase budou slušet všem ženám, které patří do týmu obdélníků a jablek.

Toužíte-li po tvrdším vzhledu, vsaďte na sukně se zvířecími potisky, které vám dodají pěkné křivky.

Stylové saténové sukně na den i noc

Pro denní nošení zkombinujte saténovou sukni s bavlněným tričkem a teniskami, získáte tak uvolněný, ležérní vzhled. Na večer stačí tričko vyměnit za top na špagetová ramínka, přidat podpatky, psaníčko a máte hotovo!

Toužíte-li po romantickém vzhledu, vsaďte na roztomilý krajkový top. Na business setkání přidejte formální sako.

Jak nosit saténovou sukni v horkém letním počasí?

Přírodní satén je lehký, hebký, báječně obepíná postavu, v létě příjemně chladí a v zimě hřeje. Ve většině obchodů se však setkáte s umělým saténem, na jehož výrobu se používá například polyester nebo polyamid. Ten sice také chladí, krásně se leskne, ale prakticky vůbec neabsorbuje vlhkost, elektrizuje a s oblibou se lepí k tělu.

Aby pro vás bylo nošení saténových sukní komfortní i během parných letních dní, sepsali jsme pro vás několik užitečných tipů:

  • Pokud víte, že budete na slunci opravdu dlouho, nechte saténovou sukni raději doma. Nebojte se, využijete ji na noční párty nebo večerní rande.
  • Saténová sukně se může snadno potřísnit, zvláště ta ve světlejších barvách. Při výběru proto dejte přednost saténovým sukním, které mají pod sukní bavlněnou podšívku, která absorbuje všechnu vlhkost, nebo si pod sukni oblékněte odnímatelnou.
  • Než si koupíte svou letní saténovou sukni, ujistěte se, že je vyrobena z lehké a splývavé látky. Tuhý satén by byl v horku velmi nepříjemný.

Autor článku

Dáša Veverková

Šéfredaktor & Obsahový specialista

„Jsem Dáša – naivní snílek, který věří, že smyslem lidského života je pomáhat druhým. Vystudovala jsem obchodní akademii se zaměřením na právní činnost a několik let se pohybovala v sektoru služeb, díky tomu znám velmi dobře práva zákazníků i povinnosti prodejců. Od roku 2016 se věnuji online marketingu, konkrétně obsahové strategii a testování produktů. Mým cílem je publikovat články založené na vědeckých poznatcích, nezávislém průzkumu trhu a osobních zkušenostech.“