Hedvábné Scrunchie: Gumičky, které vašim vlasům změní život

Publikace: 23.05.2022

Na začátku chtěla Barbora Pröschlová lépe pečovat o své vlasy. Díky tomu objevila kouzlo hedvábí, které o ně dokáže pečovat už jen tím, že se jich dotýká, a tak přišel nápad začít šít na českém trhu nedostatkové zboží, hedvábné scrunchie gumičky. Cesta ke krásným vlasům totiž vůbec nemusí být složitá, někdy k tomu stačí tak málo, jako vyměnit klasickou gumičku za tu ze Scrunchie.cz.

Příběh vaší značky máte stručně popsaný na stránkách, ale pojďme jej trochu rozvinout. Proč zrovna gumičky do vlasů?

Nápad ušít první hedvábnou gumičku přišel na jaře roku 2020, kdy jsem si chtěla jednu koupit, ale neoslovila mě nabídka. Nenašla jsem tehdy žádného českého výrobce, který by šil tyto gumičky výrazných barev a měl více velikostí než dvě. Měla jsem tou dobou e-shop s látkami na šití, podnikání mě ale nenaplňovalo, nechtěla jsem stále jen přeprodávat produkty jiných lidí. Vždy jsem chtěla něco svého, u žádného nápadu jsem ale neměla pocit, že by to bylo ONO.

Až u mého aktuálního podnikání jsem od začátku věděla, že jsem na správné cestě. Líbila se mi představa, že si značku mohu kompletně vybudovat podle svého vkusu a že si zákaznice budou kupovat mé ručně ušité výrobky. Mám ráda osobní přístup, objednávka pro mě není jen číslo. Díky mému podnikání jsem navázala zajímavé kontakty, slyšela nespočet životních příběhů a našla nová přátelství. 

zdroj: archiv značky Scrunchie

A proč zrovna hedvábí? 

Na začátku byla Curly Girl Method, což je způsob péče o vlnité a kudrnaté vlasy, které z podstaty vyžadují speciální zacházení. O benefitech hedvábí jsem se dozvěděla díky CGM skupině na Facebooku. Gumičky obšité hedvábím jsou i ve světě velmi oblíbené pro jejich šetrnost k vlasům, a nejen kudrnatým.

Poté, co jsem na českém trhu nenašla, co jsem hledala, mě napadlo se v této skupině poptat, zda by o tento produkt byl zájem. Přišla lavina pozitivních komentářů, která mě velmi mile překvapila, dodala mi odvahu a já se rozhodla do toho jít naplno. 

zdroj: archiv značky Scrunchie

Jak těžké bylo sehnat ten správný materiál na kvalitní gumičky, které vydrží? Nejde totiž jen o hedvábnou část, ale i o samotnou gumu uvnitř. Ty běžné se totiž překrucují, rychle se vytahají a puchří…

Shánění hedvábí byla opravdu dlouhá cesta. Tento materiál se velmi liší kvalitou a také gramážemi – čím vyšší gramáž, tím pevnější a silnější hedvábí je, méně se mačká a také déle vydrží. Testovala jsem pár měsíců materiál od několika dodavatelů, nechtěla jsem se spokojit s průměrem, který se prodává všude. Chtěla jsem opravdu ten nejlepší.

Až se mi jednoho dne dostal do rukou hedvábný satén s gramáží 30 momme, v tu chvíli mi bylo jasné, že je testování u konce. Gum uvnitř jsem také testovala několik, nesmí být moc tuhé ani příliš pružné, protože by se mohly snadno vytahat. Aby scrunchie vydržela dlouho funkční, je důležité promyslet každý detail, kterých zde není mnoho, ale o to jsou důležitější. 

zdroj: archiv značky Scrunchie

Hedvábí má punc luxusního zboží. Proč by si hedvábnou gumičku do vlasů měl pořídit třeba i někdo, kdo si na luxus moc nepotrpí? Proč se tahle investice vyplatí?

Hedvábná gumička má sice trochu vyšší cenu než ty klasické, které známe z drogerií, výhody však vysoce převyšují počáteční investici. Do doby, než jsem je začala nosit, jsem měla problém zejména s vytrhanými vlasy, které jsem v gumičkách pravidelně nacházela. Obyčejná gumička vlasy tahá. Kvůli tlaku, který při utažení na vlasy působí, nás dokonce může bolet hlava.

Hedvábný satén je velmi jemný a vlas při sundávání gumičky doslova pohladí. Ta z vlasu bezbolestně a bez vytrhávání sklouzne. I přes svou jemnost ale díky nařasení hedvábí gumička drží na místě a sama od sebe neklouže, a to ani při sportu. Další skvělé výhody jsou, že hedvábná gumička vlasy neláme, nezanechává po sundání nepěkně vypadající zlomy, redukuje krepatění vlasů a při zvolení vhodné velikosti pomáhá ve volném drdolu zachovat účes přes noc. To jistě ocení zejména ženy s vlnitými nebo kudrnatými vlasy, jejichž údržba je náročnější.

zdroj: archiv značky Scrunchie

Na webu trefně píšete, že péči typu správný šampon nebo kondicionér řeší každý, péče o vlasy mimo koupelnu už je ale zanedbávaná. V čem spočívá ta správná péče „mimo koupelnu“?

Rozhodně je důležité alespoň přestat používat gumové gumičky, které vlasy vytrhávají. Některým ženám dokonce z tohoto důvodu nemohou na určitých místech vlasy dorůst. Čím šetrněji se k vlasům budeme chovat, tím více se nám odvděčí zdravým vzhledem. Vhodné je také si na noc zaplétat vlasy do volného copu, který je ochrání před poničením. Vlasy se mohou třít o hrubý materiál polštáře a tím se narušovat, proto se doporučuje zejména lidem s kudrnatými vlasy mít i povlak na polštáři z hedvábí.

zdroj: archiv značky Scrunchie

Samostatná kategorie je péče o hedvábí, čemuž se ve svém e-shopu také věnujete. Jak často je vhodné gumičky prát? Stačí, když je špinavá, nebo si hedvábné vlákno zaslouží i průběžné pečující lázně?

Hedvábná gumička žádnou speciální péči nevyžaduje, stačí ji, když už je třeba, ručně vyprat v přípravku na hedvábí či jemném dětském šamponu. Na e-shopu mám i další tipy, jak na to, aby gumička vypadala zase jako nová. :-)

zdroj: archiv značky Scrunchie

Scrunchie nejsou jen gumičky, ale i čelenky a stuhy. Chystáte i nějaké další novinky (nejen) z hedvábí?

Ano, již brzy rozšířím svou nabídku o zmíněné povlaky na polštář. Hedvábné povlaky jsou oblíbenou součástí nejen vlasové, ale také kosmetické péče. Heboučké hedvábí má blahodárný vliv i na pleť – je antibakteriální a tedy velmi vhodné pro aknózní a jinak problematickou pleť. Jelikož po hedvábí vlasy kloužou, můžete díky tomu nejen prodloužit dobu mezi jednotlivými mytími hlavy, ale i delší dobu zachovat váš účes, vlasy se necuchají.

Autor článku

Jana Chmelíková

Redaktor

„Studovala jsem češtinu a mým snem bylo živit se jednou psaním, což se mi i splnilo. Už pár let žiji místo v Praze v maličkém městě ve středních Čechách, kde se nedá koupit nic – a tak jsem se naučila víc než kdy dřív nakupovat na internetu. Znalost dobrých e-shopů a triků, jak nakupovat online, se stala mým denním chlebem. Miluju udržitelnost, zahradu, barefoot boty a pošťáka, který mi veze nový balíček.“