8 způsobů, jak nosit bandana šátek – módní doplněk nejen do vlasů

Publikace: 27.04.2021

Hledáte módní doplněk, který bude třešinkou na dortu vašeho outfitu? Dokonalou tečkou, která odlišuje průměr od módní ikony hodné následování? Pořiďte si bandana šátek! Získáte univerzální módní doplněk, který využijete hned na několik různých způsobů. Že nevíte jak? Máme pro vás 8 tipů, jak nosit bandana šátek a pozvednout svůj outfit k dokonalosti.

Co je bandana šátek a odkud pochází?

Název „bandana” pochází z indického sanskrtu a v překladu doslova znamená „vazba”. I původ šátku můžeme najít v Indii, kde se používal k zachycení vlasů nebo jako ochrana před sluncem či prachem. Mezi nejčastější materiály patřila bavlna nebo hedvábí, typickou barvou byla červená nebo modrá s bílými skvrnami.

Dnes jsou bandana šátky rozšířené po celém světě jako módní doplněk, mají tvar čtverce nebo trojúhelníku, vyrábí se z bavlny, hedvábí či jejich směsí a jsou potištěné různými vzory. Nosit se dají na několik různých způsobů – a my víme jak.

Jak nosit bandana šátek?

S bandana šátkem se dá doslova kouzlit. My vám představíme 8 základních variant, ze kterých lze dále vycházet. Nebojte se experimentovat a určitě objevíte další způsoby, jak s bandana šátkem vyšperkovat svůj outfit.

  1. Jako čelenka: složte bandana šátek do pruhu, svažte pod vlasy a máte jednoduchou a efektní čelenku. Vlasy vpředu můžete buď uhladit nebo povytáhnout a vytvořit efektní retro vlnu.
  2. S uzlem nebo mašlí: podobné jako čelenka, uzel ale tvoříte nahoře – obvykle na straně. Uvážete-li z cípů mašli, dostanete vysoce roztomilý look, ze kterého čiší rozvernost a pohoda. K tomuto způsobu vázání se obzvlášť hodí vlasy vpředu povytáhnout.
  3. Na „piráta”: tento způsob vázání nesluší každému, pokud vám ale sedne, budete mít praktický doplněk a zároveň ukážete vzor šátku v celé jeho kráse.
  4. Doplněk do vlasů: vázání culíku nebo drdolu nemusí končit obyčejnou gumičkou. V případě culíku zauzlujte šátek kolem gumičky a konce nechte volně splývat, v případě drdolu omotejte šátek kolem něj a zavažte do uzlíku či vytvořte efektní mašli.
  5. Kolem krku: šátek kolem krku lze nosit na několik různých způsobů. Pruh kolem krku s uzlem vzadu podtrhne elegantní vzhled, šátek s uzlíkem vpředu a volnými konci je ideální pro volnočasový outfit a šátek s přiznaným trojúhelníkem ve výstřihu může být elegantní i ležérní variantou – v závislosti na vzoru.
  6. Na ruku: bandana šátek můžete uvázat i na ruku a efektně tak nahradit náramek. Vytvořit můžete pruh, uzlík s volnými cípy či rozvernou mašli.
  7. Zpestření outfitu: nejlepší způsob, jak ozvláštnit fádní oblečení – zavažte šátek do poutka vašich oblíbených džínů, sukně nebo kraťasů, kolem ramínek šatů nebo třeba na kabelku.
  8. Místo tílka: tento způsob nošení se hodí spíše pro ty odvážnější a nejvíce ho využijete na dovolené. Pokud si netroufáte nosit šátek místo tílka, můžete jej použít třeba na uvázání přes plavky.

Kde bandana šátek koupit?

Bandana šátků je spousta a orientace nemusí být jednoduchá. Proto jsme pro vás připravili tipy na několik šátků v různých stylech.

  • osobitý šátek ve stále moderním námořnickém stylu: Rock Daddy
  • šátek pro elegantní styl vhodný do práce: Art of Polo
  • bandana pro volnočasové outfity: Sinsay
  • sportovní bandana šátek: Sensor
  • luxusní hedvábná bandana pro náročné: Gant

Autor článku

Lenka Gazdová

Redaktor

„Jsem Lenka, původně prodejce a návrhář kuchyní, nyní již více než pět let copywriter a průvodce na ostrově Langkawi v Malajsii. Během té doby jsem nasbírala nespočet zkušeností s psaním článků z oblasti módy, životního stylu a cestování. Díky tomu dobře vím, jak si vybrat nejlepší cestovní kufr, sportovní batoh, trekové boty nebo třeba outdoorové vybavení. Testováním produktů trávím dlouhé hodiny a o tipy se pak dělím v recenzích, které dnes pomáhají statisícům lidí.“