Jak nosit dámské pončo? Inspirace na podzimní outfity

Publikace: 07.09.2022

Jednoduchá, ale velmi efektní. Přesně taková jsou ponča, jejichž sezóna právě přichází. I letos jsou v kurzu, protože jsou všestranná, vykouzlíte s nimi ležérní, elegantní i sportovně laděné outfity a sluší každé postavě. Celebrity je milují, dáte jim šanci i vy?

Co je pončo a jakou má historii?

Pončo je jedním z nejstarších druhů oblečení a jeho původ se datuje do doby přibližně 300–500 let před naším letopočtem. V peruánské kultuře bylo cenným druhem oblečení a vyjadřovalo autoritu a postavení nositele. Vyrábělo se zejména z vlny, nejčastěji z alpaky v typickém provedení – obdélník s jedním otvorem na hlavu. V celé Jižní Americe bylo součástí tradičních oděvů, tvořilo také výbavu zesnulých v hrobech. Na jednobarevné látce se často nacházely složité výšivky zvířat, ptáků, bojovníků, případně geometrické vzory.

Do Evropy ho rozšířili španělští dobyvatelé. Zpočátku sloužilo jako praktický kus oblečení pro cestování či práci na poli, v případě potřeby dokázalo nahradit deku. Později, když se začalo vyrábět i z bavlny a vyšívat hedvábnými nitěmi, začalo plnit i funkci módního doplňku.

Revolucí prošel také jeho design: objevuje se pončo s kapucí, s různými druhy zapínání, přibývají i další otvory a mnoho jiných vychytávek. V USA se pončo rozšířilo i mezi vojáky, kteří jej kromě oblečení používali jako spacák, ve druhé světové válce dokonce vzniklo nepromokavé pončo do deště z látky potažené latexem.

zdroj: Tamara Bellis / Unsplash

Praktičnost a rozmanitost ponča si zamilujete!

Pončo si svou slávu užilo za éry hippies i ve westernech Clinta Eastwooda, ale ani dnes neztratilo nic ze svého šarmu – právě naopak. Vůbec v něm nemusíte působit jen etno a bohémsky, záleží na materiálech, barvách a střizích. Pončo může být klidně součástí vašich elegantně laděných outfitů vhodných i na formální události. Pončo je mimořádně praktické, krásně vynikne na ženské siluetě, bude slušet každé postavě a věku. Hodí se téměř ke všemu, co máte v šatníku od jeansů přes legíny až po šaty či sukně.

Vybírat si můžete z klasických modelů přes hlavu, ale i takových, co se přehodí přes ramena či zapnou na knoflík, zip nebo přezku, z širokých nebo přiléhavějších střihů, krátkých či dlouhých, obdélníkových či trojúhelníkových, ozdobených třásněmi, výšivkami, nebo decentních. Ponča mívají i různé výstřihy: véčkový, lodičkový, kulatý, rolák, kapuci, takže si určitě přijdete na své.

Rozmanitost ponč zde však nekončí, do hry vstupují i ​​různé materiály. Váš šatník může obohatit teplé vlněné pončo na zimu, nepromokavé do deštivých dnů, tenký bavlněný model pro běžné nošení a stále populárnější je i dětské pončo na pláž, které chrání citlivou dětskou pokožku před sluncem. Možností je opravdu nepočítaně.

Jak nosit pončo? Outfity, kterými na podzim zabodujete

Pončo vypadá vždy fantasticky, pokud zbylým oblečením správně opticky vyvážíte siluetu. Myslete na to, že díky ponču bude vrchní polovina těla výrazná, proto nejlépe uděláte, pokud outfit doplníte úzkými kalhotami, legínami, punčochami, tužkovými sukněmi či obtaženými šortkami.

Netřeba to přehánět ani s doplňky, pončo je samo o sobě dost zajímavým kouskem, proto ho kombinujte s rozumem. Přinášíme vám praktické ukázky, jak pončo zakomponovat do každodenních outfitů.

Pončo se svetrem a výraznými doplňky

Na svetr nebo top s dlouhým rukávem si přehoďte šedé pončo s třásněmi. Oblečte si modré skinny džíny, obujte vysoké kožené holínky a vezměte si látkovou kabelku s etno vzory. Vznikne vám ideální podzimní outfit pro běžné dny, ze kterého doslova dýchá bohémská atmosféra, uvolněnost a pohodlí. Styling doplníte kloboukem a dlouhými náhrdelníky, které vás opticky zeštíhlí. Tato ležérní kombinace odráží aktuální trendy a je ideální pro proměnlivé počasí.

Zdroj: Pinterest

Pončo s košilí pro ležérní look

Pončo i do práce? Proč ne! Pokud si pod pončo oblečete košili s límcem, dosáhnete sofistikované a velmi stylové image. Šedé dámské pončo v kombinaci s modrou košilí a modrými slim fit džínami zajistí ideální poměr ležérnosti, pohodlí a inteligentního vzhledu. Černé semišové balerínky budou tou správnou tečkou, která dodá celé kombinaci styl, jemnost a ženskost. Pro ještě větší nádech elegance zkuste neutrální barevné kombinace: například bílou halenku, černé džíny a jednoduché béžové pončo.

Zdroj: Pinterest

Pončo se svetrovými šaty a vysokými kozačkami

Vysoké kozačky a pončo automaticky patří k sobě, je to nadčasová kombinace, kterou si nelze nezamilovat, protože vypadá fantasticky. Tento podzim je opět žhavým trendem, což je vidět i na přehlídkových molech zvučných značek. Sexy jednobarevné svetrové šaty s rolákem doplňte vícebarevným károvaným pončem a černými semišovými kozačkami nad kolena. Získáte funkční, velmi módní a zároveň ženský outfit vhodný pro mnoho příležitostí.

Zdroj: Pinterest

Pončo a crop-top pro teplejší dny

Pončo nemusíte vytahovat ze šatníku jen v chladných dnech. Během babího léta mohou všechny milovnice čistých linií, neutrálních barev a doplňků oslňovat okolí v tenkém béžovo-bílém ponču. Jednoduchý bílý crop top a bílé džíny s vysokým pasem k němu budou skvěle ladit a nostalgicky nechají vyniknout letní opálení. Kouzlo tomuto stylovému outfitu vdechnete koženou kabelkou, botami v béžových odstínech a decentními třpytivými hodinkami. Jemné elegantní pončo prostě musíte v šatníku mít!

Zdroj: Pinterest

Hřejivé pončo s kožešinou pro chladné dny

Máte pocit, že v chladném počasí nosíte pořád jen kabát a chtělo by to nějakou změnu? Vyměňte ho za hřejivé pončo s kožešinou! Teplé pončo v trendy velbloudí barvě se postará o to, že nebudete mrznout, a zároveň osvěží váš každodenní vzhled. Pod pončo si oblečte pletený rolák a obtažené kalhoty, outfit doplňte vysokými černými semišovými kozačkami nad kolena s černou kabelkou a nemusíte se ani snažit, ale budete vypadat neuvěřitelně stylově.

Zdroj: Pinterest

Autor článku

Dáša Veverková

Šéfredaktor & Obsahový specialista

„Jsem Dáša – naivní snílek, který věří, že smyslem lidského života je pomáhat druhým. Vystudovala jsem obchodní akademii se zaměřením na právní činnost a několik let se pohybovala v sektoru služeb, díky tomu znám velmi dobře práva zákazníků i povinnosti prodejců. Od roku 2016 se věnuji online marketingu, konkrétně obsahové strategii a testování produktů. Mým cílem je publikovat články založené na vědeckých poznatcích, nezávislém průzkumu trhu a osobních zkušenostech.“