Recenze Be Lenka Icon: jednoznačně nejpohodlnější barefoot boty

Publikace: 09.02.2022

Klady

  • široký prostor pro prsty
  • tenká a flexibilní podrážka
  • nízká hmotnost
  • velice hezký design
  • precizní zpracování

Zápory

  • nemáme co vytknout

Během podzimu nám do redakce přišla nabídka na testování barefoot bot od značky Be Lenka. Měli jsme možnost si vybrat, a tak jsme zvolili celoroční model Be Lenka Icon, který je vhodný jak do města, tak na lehčí turistiku. Následně jsme už jen čekali, až zazvoní kurýr a předá nám náš balíček. Jak boty obstály v našem testování? To se dozvíte v následujících řádcích.

Ještě jste o značce Be Lenka neslyšeli? Pojďme si ji v krátkosti představit:

  • Slovenská značka Be Lenka na trh vstoupila v roce 2017.
  • Při výrobě používá pouze lokální suroviny a zároveň plně podporuje tradiční lokální výrobu.
  • Veškeré barefoot boty jsou vyráběny udržitelným způsobem a s láskou k přírodě.

Naše zkušenosti se značkou si můžete přečíst i v některé z předchozích recenzí, kdy jsme testovali dětské barefoot boty Panda Blue nebo dámské barefoot kozačky Sierra. V obou případech se jednalo o zateplené boty na podzim či zimu. Ovšem tentokrát je všechno trochu jinak.

www.belenka.cz

Objednávka

Celoroční barefoot boty Icon najdete na e-shopu Be Lenka v osmi barevných provedeních – Bhoomi, Dark Brown, Karuna, Mustard & White, Cognac, Black, Pebble Grey a Dark Grey. Jelikož se jedná o unisex obuv, nachází se v pánské i dámské kategorii.

Jak pro muže, tak pro ženy je k dispozici celkem 12 velikostí (36–47), což vám při hledání ideálního páru dává poměrně volnou ruku. Největší možná velikost má vnitřní délku 31 cm a šířku 11,4 cm. Pozor si ovšem dejte na to, že byste v botě měli mít vždy také nadměrek, a to zhruba 0,5–1,2 cm.

Nám k měření chodidla postačil list papíru a obyčejná tužka, vy si ale můžete vytisknout skvěle zpracovaný návod, který najdete na stránkách e-shopu u každého modelu.

Pro účely testování jsme vybrali model Dark Grey ve velikosti 43. Naším cílem bylo zhodnotit nejen fyzikálně mechanické vlastnosti obuvi (obrušivost podešve, flexibilitu) a komfort, ale také celkový vzhled.

Balení

Z našich dvou předchozích recenzí možná už víte, že Be Lenka posílá zboží s ohledem na přírodu a životní prostředí. To v praxi znamená, že používá papírové krabice + papírovou výplň. Žádné plastové pásky nebo igelity tak v balení nenajdete. Za tuto zelenou misi, na kterou se firma vydala, opravdu tleskáme.

Vzhled a komfort

Hledáte-li lifestylovou botu vhodnou ke každodennímu nošení do města a na nenáročné výlety, Be Lenka Icon jsou skvělou volbou. Fantasticky vypadají nejen ke kalhotám, ale také k sukním. Barva zcela odpovídá fotografiím na e-shopu.

Již při prvním obutí jsme byli příjemně překvapeni tím, že jsou boty opravdu prostorné a pohodlné. Díky dobré prodyšnosti se navíc hodí i na celodenní nošení. Noha v nich neklouže, a tak je chůze v nich skutečně radostí.

Precizně zpracovaný svršek je tvořen hladkou kůží, díky čemuž se perfektně přizpůsobí tvaru každé nohy. Použitá useň zároveň vykazuje velmi vysokou odolnost proti poškození.

Hmotnost a velikost

Boty jsou lehoučké tak, že když si je obujete, máte pocit, že na noze nic nemáte. Jedna bota váží pouhých 260 gramů. Velikost odpovídá, prsty je možné pohodlně roztáhnout.

Kromě parametrů šířky a délky nás samozřejmě zajímalo i to, zda se do bot dostaneme s vyšším nártem. A můžeme říct, že naše obavy byly zbytečné. Icony se díky šněrování perfektně přizpůsobí tvaru nohy, takže nás nikde nic netlačilo.

Nepromokavost a přilnavost

Boty se nám do rukou dostaly v půlce září, měli jsme tak možnost vyzkoušet je jak při vyšších teplotách, tak při teplotách kolem nuly. Ještě před tím, než jsme boty poprvé vzali do terénu, jsme je ovšem důkladně promazali včelím voskem, aby ustály déšť a vlhko.

Při testování v teplejších podmínkách byly boty příjemné a dostatečně prodyšné. S pocením nohou žádný problém nenastal. Komfortně nám v botách bylo do teploty kolem 5 °C. Do nižších teplot bychom doporučovali sáhnout po zatepleném modelu.

Aby vám to na ranní rose nebo na kluzkém chodníku neklouzalo, je tu přilnavá podešev. Be Lence se podařilo najít takové složení pryžové směsi, které má perfektní trakci na mokru, a navíc minimální opotřebení.

Naše hodnocení na závěr

Během pěti měsíců jsme Be Lenka Icon prověřili opravdu důkladně a naše prvotní nadšení nevyprchalo. Ačkoliv se v našem botníku nenachází jen jedny boty, tak uplynulé období bylo převážně právě o kilometrech v Iconech, a to za velmi různorodých podmínek a na površích všeho druhu. Boty jsme testovali v městských ulicích, na lesních cestách i náročnějších kamenitých úsecích.

Velkou radost máme především z toho, že boty jeví naprosto minimální známky opotřebení, ať už jde o svršek nebo obrušování pryžové podešve. Opravdu nemáme co vytknout. Be Lenka Icon jsou dle našeho názoru naprostá jednička mezi vycházkovými botami. Perfektně vypadají jak k džínám, tak k formálnějším kalhotám nebo sukním. Doma jsou především ve městě či nenáročném terénu. Jen do sněhu a plískanic bychom sáhli po zimním modelu se zateplením, protože ten dokáže udržet nohu v suchu a teple.

Cena se na první pohled může zdát vyšší, plně ale odpovídá preciznímu zpracování a originálnímu designu, který zcela jistě zaujme nejen vás, ale také vaše okolí.

Autor článku

Lenka Gazdová

Redaktor

„Jsem Lenka, původně prodejce a návrhář kuchyní, nyní již více než pět let copywriter a průvodce na ostrově Langkawi v Malajsii. Během té doby jsem nasbírala nespočet zkušeností s psaním článků z oblasti módy, životního stylu a cestování. Díky tomu dobře vím, jak si vybrat nejlepší cestovní kufr, sportovní batoh, trekové boty nebo třeba outdoorové vybavení. Testováním produktů trávím dlouhé hodiny a o tipy se pak dělím v recenzích, které dnes pomáhají statisícům lidí.“