Proč je veganská kosmetika tak populární? + Tipy na nejlepší značky

Publikace: 15.12.2022

Stále častěji se v různých oblastech našeho života setkáváme s veganským přístupem. Pokud je pro vás důležité, aby i make-up a přípravky pro péči o pokožku, pleť a vlasy, které používáte, splňovaly nejen požadavky na kvalitu, ale také složení v souladu s životním prostředím, ekologií a nezneužíváním zvířat pro kosmetické účely, tak přesně pro vás je veganská kosmetika.

Co je veganská kosmetika?

V minulosti byla veganská kosmetika spíše raritou a k luxusním značkám byste ji nezařadili, dnes už veganské produkty bez problémů obstojí v konkurenci neveganských značek. Veganská bio kosmetika patří k nejzdravějším druhům kosmetiky, neboť obsahuje nejméně alergenů.

Produkt označený jako vegan kosmetika respektuje práva zvířat, proto neobsahuje žádné živočišné složky ani žádné složky pocházející ze zvířat. Ve veganských produktech tedy nenajdete med, mateří kašičku, včelí vosk, mléko, lanolin, kolagen, želatinu, karmínovou červeň, keratin a mnohé další ingredience, které mají živočišný původ, ať už přímý, nebo jsou vedlejším produktem.

Vegan produkty ingredience živočišného původu nahrazují složkami získanými z výtažků rostlin nebo minerálů. Takový je například vegan kolagen, díky kterému si mohou i vegani dopřát benefity pro zdraví a nespoléhat se na zdroje z ryb, drůbeže či prasat. Nicméně, pokud je produkt veganský, nemusí být také 100% přírodní, organický nebo cruelty free. To, s jakým produktem máte co do činění, často prozrazují certifikáty.

Informace o složení kosmetických produktů na obalu musí obsahovat všechny ingredience, ale výrobce není povinen uvádět, jakého původu jsou složky, zda pocházejí ze zvířat nebo z rostlin. Chcete-li si být jisti, že kupujete skutečně veganskou kosmetiku, která nebyla testována na zvířatech a neobsahuje žádné látky živočišného původu, hledejte na ní označení logo Vegan Society nebo jiný certifikát.

Rozdíl mezi veganskou kosmetikou a kosmetikou netestovanou na zvířatech

Myslíte si, že veganská kosmetika a cruelty free kosmetika je totéž? Možná jste přesvědčeni, že veganská kosmetika automaticky zaručuje, že obsahuje pouze látky, které nebyly testovány na zvířatech, ale vůbec tomu tak nemusí být. Také veganské produkty nebo ingredience, ze kterých jsou vyrobeny, mohou být testovány na zvířatech.

To, že je veganská kosmetika netestována na zvířatech, poznáte také díky HCS certifikátu, který tuto skutečnost potvrzuje. Schválená kosmetika může na svých produktech používat logo Leaping Bunny, tedy skákajícího králíka.

Na druhou stranu, cruelty free kosmetika, tedy kosmetika netestovaná na zvířatech, nemusí být automaticky veganská. Je to kosmetika, jejíž složky ani produkty nebyly testovány na zvířatech, ale tyto složky mohou být klidně i živočišného původu. V Evropské unii platí od roku 2004 zákaz testování hotových kosmetických produktů a jejich jednotlivých složek na zvířatech a od roku 2013 i zákaz prodeje takových výrobků. Chcete-li se dočíst o problematice více, nepřehlédněte náš článek Krása bez krutosti.

Veganské značky, které byste měli znát

Připravili jsme pro vás seznam značek s veganskou kosmetikou, o které určitě musíte slyšet. Do výběru jsme se snažili zařadit co nejširší spektrum produktů každodenní péče o pleť a pokožku, veganský make-up pro líčení a kosmetické pomůcky. Zohlednili jsme i cenu, takže si můžete vybrat z luxusních produktů. Na seznamu nechybí ani levná veganská kosmetika a přírodní veganská kosmetika skvělé kvality za dostupné ceny.

Aesop

Australská značka Aesop byla založena v roce 1987. Je to veganská kosmetika netestovaná na zvířatech známá svou kvalitou, ale také luxusním charakteristickým designem obalů, který bude ozdobou každé koupelny. Veganská kosmetika značky Aesop nabízí produkty na obličej, kůži a vlasy nejvyšší kvality vyrobené na rostlinné bázi, bohaté na přírodní antioxidanty.

Všechny produkty jsou laboratorně testovány s prokazatelnou bezpečností a účinností. Mezi nejpopulárnější produkty této značky patří například hydratační krém na ruce nebo antioxidační obličejové sérum, které si získaly srdce mnoha zákaznic.

Barry M. Cosmetics

V roce 1982 založil Barry Mero v Británii odvážnou značku pro milovníky stylového make-upu. Značka se od roku 2020 zavázala, že všechny její produkty budou na 100 % veganské. Produkty jsou nejen vysoké kvality, ale také cenově dostupné, veganské a netestované na zvířatech, proto se těší velké oblibě u zákazníků.

Značka jako první přinesla na trh například černou rtěnku nebo bílé oční linky, v jejím portfoliu najdete trendové paletky očních stínů, rtěnky, řasenky, veganské make-upy, podkladové báze a další produkty k líčení. Za vyzkoušení stojí určitě veganské laky na nehty Barry M, které hýří barvami, ale neobsahují toxické látky a škodlivé chemikálie, takže si můžete vychutnat krásu bez obav o své zdraví.

e.l.f. Cosmetics

Americká kosmetická značka, která nabízí cenově dostupné produkty na oči, rty a obličej (proto název e.l.f. z anglického eyes, lips and face), vznikla v roce 2004. Původní sortiment v začátcích tvořilo jen 13 produktů, dnes jich je v nabídce již přes 300 a na své si přijdou nejen teenagerky, ale i zralé ženy.

Mezi nejpopulárnější produkty ze sortimentu e.l.f. Cosmetics patří veganské rtěnky a lesky na rty, veganské tužky na oči a oční linky, bronzery, řasenky, tvářenky a další veganská dekorativní kosmetika. Značka vystupuje proti testování na zvířatech a podporuje také organizaci PETA.

EcoTools

Jak už název napovídá, značka EcoTools se zaměřuje na kvalitní veganské štětce na make-up šetrné k životnímu prostředí. Kosmetické štětce vyrábí z obnovitelných surovin, rukojeti jsou z bambusu, štětiny ze syntetických taklonových vláken a kovový rám z recyklovaných hliníkových plechovek.

Na obaly produktů značka používá biologicky rozložitelný papír. Kromě štětců v sortimentu naleznete také masážní rukavice, masážní válečky, nalepovací řasy a další pomůcky, vše veganské, za dostupné ceny a samozřejmě netestované na zvířatech.

Hourglass

Americkou firmu Hourglass uvedla na trh v roce 2004 odbornice na krásu Carisa Janes jako luxusní kosmetickou značku nové generace. Pro produkty je typické spojení vysoce kvalitních ingrediencí, moderního designu, udržitelnosti a úcty ke zvířatům, takže je to 100% veganská a cruelty free značka. Většina produktů Hourglass ve svém složení neobsahuje žádné parabeny, ftaláty, sulfáty, syntetické vůně a syntetická barviva, nanočástice nebo GMO.

Díky jedinečným formulacím, působivým texturám a barevné rozmanitosti dekorativní kosmetiky si značka získala nejen profesionální vizážisty, ale i influencery a prominenty. Populární jsou také veganské balzámy na rty Hourglass s inovativním složením. Ambasadorkami značky jsou Rosie Huntington-Whiteley a Julianne Moore.

KVD Beauty

Americká značka KVD Vegan Beauty je na trhu od roku 2008 a od roku 2016 je kompletně veganská. Zaměřuje se na vysoce pigmentovanou dekorativní kosmetiku, se kterou vytvoříte denní, ale i výrazný večerní make-up, aniž by kvůli vaší kráse musela trpět zvířata, jelikož značka netestuje na zvířatech a nepoužívá ani ingredience pocházející ze zvířat či hmyzu.

Mezi nejpopulárnější produkty, které stojí za vyzkoušení, patří voděodolné oční linky či paletka s rozjasňovačem a tvářenkou. Díky příznivé ceně si můžete produkty KVD Beauty dopřát bez výčitek.

Lime Crime

Ráda vyčníváte z davu a zvýrazňujete svou jedinečnost? Přesně pro vás jsou určeny produkty 100% veganské a cruelty free značky make-upu a vlasové kosmetiky. Zářivé barvy, kvalitní produkty v krásných obalech, pečlivě vybrané ingredience – to vše je zárukou úspěchu značky, která již od roku 2008 přináší revoluci v líčení a v barvách vlasů a pyšní se certifikátem od Leaping Bunny i PETA.

Mezi nejlegendárnější produkty z dílny Lime Crime patří matná rtěnka na rty, na kterou ženy nešetří slovy chvály, a také veganská vlasová kosmetika a barvy na vlasy.

Love Beauty and Planet

Love Beauty and Planet je značka, která potěší všechny, kteří hledají dostupné a veganské produkty v souladu s planetou. Značka je známá zodpovědným získáváním surovin, šetřením vodou, snižováním množství odpadu a neustálými inovacemi a vývojem produktů. Jejím cílem je přispět k pozitivním změnám na naší planetě, zanechat co nejmenší uhlíkovou stopu a učinit vás krásnější.

Obaly, které používá, jsou 100% recyklovatelné a vyrobeny z recyklovaných materiálů. V sortimentu značky naleznete produkty na vlasy, tělo, ale i veganskou péči o zuby.

Milani Cosmetics

Společnost Milani Cosmetics chtěla na trh přinést něco nového, proto zužitkovala dlouholeté zkušenosti a nechala se inspirovat italským Milánem, aby vytvořila veganskou dekorativní kosmetiku a laky na nehty v široké škále barev, jaké tu ještě nebyly.

Jedinečné odstíny, příjemná konzistence a unikátní vlastnosti proslavily produkty nejen mezi běžnými ženami, ale také profesionálními vizážisty. Milani Cosmetics se pyšní HCS certifikátem, který zaručuje, že produkty ani jejich složky nejsou testovány na zvířatech.

Milk Makeup

Americká značka Milk Makeup má od svého založení v roce 2016 jasnou produktovou filozofii: mísí dohromady ty správné ingredience a vytváří z nich účinné receptury, s nimiž jsou spokojeny ženy na celém světě. Výsledkem je 100% veganský a snadno použitelný make-up bez parabenů, který není testován na zvířatech.

Ve svém sortimentu nemá jen produkty pro ženy, ale také pro muže. Mezi nejikoničtější produkty z dílny Milk Makeup jednoznačně patří řasenka, často označovaná jako kondicionér na řasy.

Rare Beauty

Také celebrity jako Selena Gomez mají své kosmetické značky. Rare Beauty byla vytvořena, aby pomohla ženám vymanit se z nerealistických vzorů krásy a zvýraznit přirozenost a individualitu. Kosmetické produkty této veganské značky netestované na zvířatech se dobře zapracovávají do pokožky, proto jsou v nabídce tekuté a speciální výrobky jako krémové oční stíny, velmi efektivní tekutý rozjasňovač, rtěnky a lesky na rty, tužky na oči a obočí, oční linky a stíny či štětce na make-up.

Asi nejpopulárnějším produktem je make-up a k němu i korektor dostupný až ve 48 odstínech. Jsou decentní, ale mají výbornou krycí schopnost, takže si můžete vybrat ideální odstín pro vaši pleť. Rare Beauty podporuje povědomí o duševním zdraví a organizuje sbírku na pomoc lidem, kteří ji potřebují.

Tarte

Značka Tarte je na trhu od roku 1999 a její filozofií je hýčkat své zákaznice výtažky z avokáda, marakuji, kokosu, ingrediencí a výtažků z ovoce a rostlin, které jsou navrženy tak, aby byly maximálně účinné. Sortiment značky Tarte tvoří veganský make-up a rozmanité přípravky pro péči o pleť ve veganské kvalitě.

Tarte netestuje na zvířatech a účinnost produktů má i klinicky prokázanou. I díky tomu má po celém světě mnoho spokojených zákaznic, které si zamilovaly kosmetiku bez parabenů, umělé parfemace, minerálních olejů, ftalátů, lepku a dalších ne zcela ideálních látek. Takovými jsou například oblíbené paletky očních stínů plných dlouhotrvajících barev vhodných pro denní i večerní líčení.

Too Faced

Americká značka Too Faced vznikla v roce 1998 a od svých začátků se orientuje na make-up, který dává ženám svobodu a sebedůvěru. Filozofií značky je zvýraznit osobní kouzlo každé ženy. Pokud se žena cítí krásná navenek, posiluje také svou vnitřní krásu.

Dekorativní kosmetika Too Faced má inovativní a účinnou recepturu a není testována na zvířatech. Mezi nejoblíbenější produkty značky patří řasenka Better than Sex nebo lesk na rty Lip Injection Extreme Lip Plumper.

Urban Decay

Kalifornská značka milovnice kosmetiky a sportu Wende Zomnir vznikla v polovině 90. let, kdy kosmetiku ovládaly odstíny růžové, červené a béžové. Zakladatelka se rozhodla přinést na trh pravý opak, odstíny inspirované odvrácenou stranou života. Každý produkt osobně testuje na sobě, aby se ujistila, že dekorativní kosmetika Urban Decay zvládne i extrémní podmínky jako surfování, snowboarding či hot jógu.

Nejikoničtější produkty značky zastupuje paleta neutrálních stínů na oči Naked, rtěnky s pestrým výběrem odstínů, řasenka Urban Decay Perversion a voděodolný make-up Urban Decay All Nighter, který, jak prozrazuje název, vydrží celou noc.

Wet N Wild

Náš seznam uzavírá oblíbená značka mnoha hollywoodských hvězd, Wet n Wild. Na pultech obchodů se objevila v roce 1979 a okamžitě si získala srdce milionů žen, protože nabízí bohaté portfolio veganských produktů a odstínů za dostupné ceny, kterými se proslavila. Díky tomu, že nízké ceny přetrvaly dodnes, je často v žebříčcích označována jako nejlepší veganská kosmetika pro široké masy.

Produkty nejsou testovány na zvířatech a jsou ověnčeny významnými kosmetickými oceněními. I proto si našli cestu nejen k běžným ženám, ale i k celebritám jako Jessica Biel, Meryl Streep, Alexis Bledel a mnoha dalším.

Autor článku

Dáša Veverková

Šéfredaktor & Obsahový specialista

„Jsem Dáša – naivní snílek, který věří, že smyslem lidského života je pomáhat druhým. Vystudovala jsem obchodní akademii se zaměřením na právní činnost a několik let se pohybovala v sektoru služeb, díky tomu znám velmi dobře práva zákazníků i povinnosti prodejců. Od roku 2016 se věnuji online marketingu, konkrétně obsahové strategii a testování produktů. Mým cílem je publikovat články založené na vědeckých poznatcích, nezávislém průzkumu trhu a osobních zkušenostech.“