Jak zavázat Vansky? Máme pro vás 10 způsobů i s návodem

Publikace: 14.09.2022

Paul Van Doren v roce 1966 změnil svět. Alespoň ten obuvnický. Na trh totiž poprvé uvedl boty Vans, které jsou dodnes považované za ikony. Jak v nich být ještě stylovější? Přečtěte si naše tipy, jak zavázat tkaničky Vans.

Základy vázání tkaniček Vans

Na úvod několik obecných zásad typických právě pro Vansky:

  • Tkaničky by vždy měly být rovně natažené a nezkroucené. Když je protahujete očkem, dejte si raději na čas a zkontrolujte, že se vám nikde nekroutí. Pozor i na přílišné utažení.
  • K teniskám Vans neodmyslitelně patří ploché bílé tkaničky. Samozřejmě můžete propustit uzdu fantazii a sáhnout i po výraznějších barvách. Každopádně platí, že ploché tkaničky vypadají lépe než ty kulaté.
  • Všechny způsoby vázání vám půjdou lépe od ruky, když boty nebudete mít obuté, ale položené na podložce špičkou směrem k sobě.

Vázání č. 1: Volný rozjezd

Jako první oblíbená skejťácká klasika, díky které vás naučíme, jak zavázat tkaničky, aby nebyly vidět. Tkaničku provlékněte nejspodnějšími očky a vytvořte tak svislý pruh. Pravý konec tkaničky poté nadvlékněte levou dírkou, která je hned následující v pořadí. Ten hlavní trik – tkaničku nesmíte úplně utáhnout. Nechte ji povolenou zhruba tak, aby se pod ni vešel prst. To stejné provedete na opačné straně a pak už jen pokračujete ve stejném rytmu. Džíny k tomu a máte parádní model do městských ulic.

Vázání č. 2: Čistá linka

Tento způsob šněrování jsme vám už představili v článku 12 způsobů, jak si originálně zavázat tkaničky. K Vanskám pasuje přímo dokonale. Jak na něj? Začněte klasicky u spodních oček, pak ale nekřižte. Pravým koncem tkaničky podvlékněte očko na pravé straně, levým udělejte to stejné na levé. Pozor, vpravo musíte podvlékat ob dírku, vlevo dírku přímo následující. Vyzkoušejte, ten správný grip získáte během chvilky.

Vázání č. 3: Cik cak

Efektní šněrování, které je přitom tak jednoduché. Na chvíli zapomeňte, že tkanička má dva konce, a věnujte se jen tomu levému. Zeshora ho provlékněte levou dírkou, přetáhněte na opačnou stranu a tentokrát zespoda provlékněte pravou dírkou. Ve stejném tempu pokračujte až nahoru k jazyku boty. A co pravý konec tkaničky? Ten už jen cik cak protahujete skrz vytvořená očka. Ideální způsob, jak zavázat tkaničky dovnitř. Co říkáte?

Vázání č. 4: Akta X

Oproti předchozím způsobům vázání Vansek změna: začínáte nahoře u jazyka boty. Prvním krokem je vytvoření X, druhým pak došněrování ve stylu čisté linky (vázání č. 2 v tomto článku). Už možná nejde o zavazování tkaniček, které excelentně vystřihnete hned na první pokus, rozhodně ale stojí za zkoušku. Dáte nám za pravdu, jakmile na ulici sklidíte první pochvalné komentáře.

Vázání č. 5: Šikmá plocha

Představujeme styl vázání tkaniček Vans, jaký na ulici jen tak nepotkáte. Začínáte zespoda, pak ale tři očka vynecháte a tkaničku navlékáte až do toho následujícího. Poté přetáhnete na opačnou stranu, kde podvléknete hned první volné očko. Tím vytvoříte základ pro šikmou plochu. Pak už jen naklápíte další řady.

Vázání č. 6: Diamant

Šněrování luxusní jako diamanty? Existuje. Protože se při vázání vracíte k již jednou provléknutým očkům, chce to nenechat si zamotat hlavu. Když se ale obrníte trpělivostí, zazáříte – skoro jako ty diamanty. Tenhle pevný propletenec vypadá skvěle hlavně se streetwear módou. Zkombinujte třeba Vans Old Skool, kalhoty se širokými nohavicemi, oversized mikinu a ledvinku do pasu.

Vázání č. 7: Zauzlováno

Na první pohled možná působí jako klasické zavazování tkaniček křížem krážem, na druhý si ale všimnete pevných záchytů po stranách. Výhodou tohohle stylu je, že tkaničky na svém místě drží opravdu spolehlivě a jen tak se nerozvážou. Vyzkoušejte ho k elegantnějšímu oblečení, dámy klidně i k letním šatům.

Vázání č. 8: Do dvojic

Fandíte minimalismu, zároveň ale chcete vyzkoušet něco nového? Pak se rozhodně naučte tento styl zavazování tkaniček Vans. Doporučujeme ho i úplným začátečníkům, patří totiž mezi ty vůbec nejjednodušší. Začínáte u špičky bot, zprava nadvlékáte levé očko, zleva to pravé. Další očka v řadě z obou stran podvékněte. Pak klasika: zprava doleva, zleva doprava. Poté znovu podvléknout očka na obou stranách a v tomhle tempu pokračovat až do konce.

Vázání č. 9: Hvězda

Něco pro opravdové fajnšmekry: vázání Vansek ve stylu hvězdy. Dopředu varujeme, že tohle už je vyšší šněrovací level, avšak výsledek vás (a každého v okolí) ohromí. Netypicky začínáte u čtvrtých oček odshora, po obou stranách pak tkaničku vedete dolů a zase se vracíte do výchozí pozice. To stejné opakujete směrem nahoru. Pak na řadu přichází propletení středem a vykouzlení pravé hvězdy.

Tip: Řešíte, jak naučit dítě zavazovat tkaničky? Zkuste mu ukázat tenhle cool způsob. Samo se ho (pravděpodobně) hned nenaučí, minimálně ale o šněrování tkaniček začne jevit větší zájem. Pak už mu stačí vysvětlit, že když se naučí jednodušší způsoby, může se postupně propracovat až k tomuhle mistrovskému kousku.

Vázání č. 10: Jasný směr

Až neskutečně jednoduché, přitom tak nápadité. Ten hlavní trik provedete hned u spodních oček – jedno totiž provléknete zeshora, druhé zespoda. To stejné už jen opakujete neustále dokola, tedy levou stranu vždy podvlékáte, pravou nadvlékáte (případně naopak, pokud chcete otočit směr).

Autor článku

Pavla Hejduková

Redaktor

„Jsem Pavla – profesně copywriterka, ve volném čase cestovatelka s vášní pro módu. Mou největší neřestí jsou tenisky. Pravidelně vyrážím na cesty a s sebou si balím zásobu bot, abych je mohla otestovat v různých podmínkách. O ničím nezkreslené zkušenosti a dojmy se pak ráda dělím v recenzích a podrobných článcích. Mimo to se věnuji testování módních e-shopů. Dokážu vám tak poradit, jak poznat bezpečný obchod, kdy máte nárok na vrácení peněz za zboží a kterým e-shopům se raději vyhnout obloukem.“