Nike Air Max 90 Essential (Recenze 2019)

Publikace: 22.08.2019

Nike se vrátil do devadesátých let a rozhodl se oživit boty, které se původně jmenovaly Nike Air Max III. Nová varianta si udržela základní styl a dojem, ale využívá použití nejnovějších technologií k aktualizaci funkcionality. Mnoho uživatelů si tuto botu zvolili na běhání, chození i jogging, ale často ji používají i jako módní doplněk pro volnočasové nošení. Pro některé se jedná o sběratelský kousek, který si dávají stranou. Tak jako tak se jedná o pohodlný stylový kousek od známé společnosti.

Podrážka

Boty mají tlustou, bohatě odpruženou podrážku. Nejedná se o boty přímo určené na běhání v těžkém terénu, jejich primárním terénem je spíše silnice. Jejich vzorek je sice vytvořen tak, aby byla bota stabilní i při běhu na nerovném povrchu, ale pokud hledáte opravdu spolehlivé boty na trailové běhání, nebudou Nike Air Max 90 volbou pro vás. Na druhou stranu si uživatelé vůbec nestěžovali na to, že by jim bota podkluzovala na hladkých nebo namoklých površích. Neuděláte chybu, pokud v nich budete běhat na trávě nebo po lesních cestách. Podrážka je tlustá a ze silné gumy, takže nedochází k jejímu rychlému opotřebení a poskytuje robustní základnu.

Stélka

Stélka je v užším provedení, nežli u některých jiných modelů od Nike. Přesto si bota udržuje schopnost účinně odpružit nárazy a dobře tak poslouží při běhu na tvrdém podkladu. Materiál je navíc zvolen tak, aby bota obejmula nohu a uzpůsobila tak svůj tvar, aby co nejlépe padla.

Vrchní část

Air Max 90 se vyrábí v mnoha barvách a provedeních. V každém případě má nízký střih a materiály jsou zvoleny spíše lehčí, aby umožnily dostatečnou prodyšnost. Tkaničkový systém je tradiční a umožňuje pevné ukotvení, jazyk je dostatečně měkký a dobře odstíní tlak tkaniček.

Hmotnost

Pokud hledáte ultralehké běžecké boty, pak Nike Air Max 90 nebude volba pro vás. Jedná se sice o relativně kompaktní boty, ale pevná podrážka v retro stylu spolu s moderními funkcemi vyžadovala přidání materiálů, které celkovou hmotnost boty zvyšují. Rozhodně se nejedná o těžkou botu, která vás bude převažovat, ale je výrazně těžší, než byste možná od moderních běžeckých bot čekali. Vyšší hmotnost je ale podle uživatelů vyvážená pohodlím při nošení.

Prodyšnost

Oproti ostatním vlastnostem je prodyšnost u těchto bot spíše o něco horší. Cirkulace vzduchu a odvod potu je horší nežli u jiných modelů bot. Vzhledem k zachování retro designu nebyla prodyšnost prioritní.

Pohodlí

Většina běžců se shodne na tom, že z hlediska pohodlí se boty opravdu povedly. Mají značnou vrstvu pružení v oblasti podrážky i stélky, což se sice negativně projeví na celkové hmotnosti boty, ale tato nevýhoda je vyvážena příjemným pocitem na noze. Horní okraj je navíc vypodložen a jazyk je příjemně měkký, takže výborně odstíní tlak tkaniček. Specialitou stélky je, že se přizpůsobí konkrétnímu tvaru nohy nositele a působí tak, že je vyrobena na míru. Klasický systém tkaniček zajišťuje dostatečně pevné uchycení boty, takže není potřeba se bát, že z ní noha vyklouzne. Většina uživatelů potvrzuje, že velikosti odpovídají, ale v některých případech může být bota hraniční, co se týče její šířky.

Styl

Styl je jednou z hlavních devíz této boty. Odkazuje k devadesátým letům dvacátého století a tehdejší podobě sportovních bot. Retro styl je pak namixován s moderními prvky. Většina fanoušků na této botě oceňuje především právě styl. Bota je robustnější, nežli na co jsme u současných běžeckých bot zvyklí. Nike se v tomto případě zaměřuje na to, že je bota jiná. Dobře padne k džínům na volný čas, přitom opravdu sedne ke sportovnímu oblečení.

Trvanlivost

Boty jsou navržené tak, aby vydržely opravdu dlouho. Jejich role je mimo jiné ochránit svého nositele. Mají tak velmi tlustou podrážku, která výborně odpruží nárazy a dělá pevnou bariéru mezi nositelem a silnicí. Podle mnoha uživatelů dobře odolává i náročnému každodennímu nošení. Vrchní část je na rozdíl od moderněji střižených bot o něco bytelnější.

Ochrana

Vypodložení ze všech stran je jednou z hlavních výhod těchto bot. Díky tomu brání vzniku oděrek a puchýřů. Za pomoci odpružené podrážky odstíní klouby od nárazů a podle některých uživatelů snižuje riziko úrazu. Stabilitu zajišťuje dostatečný vzorek na podrážce.

Cit pro povrch

V důsledku vysokého důrazu na odpružení nenabízejí tyto boty příliš velký cit pro povrch. Je to daň za maximální odstínění kloubů od nárazů. Někteří uživatelé si pochvalují, že se jim v botách chodí jako na obláčku.

Terén

Původní zaměření těchto bot je běžecká bota na silniční běh. Pro mnohé sběratele je ale klíčový styl a mnohem spíše je považují za módní obuv. Velká část uživatelů tak nemá vůbec v úmyslu s botami podnikat náročné běžecké tréninky. Pokud nechcete, aby se boty ušpinily, bude lepší se vyhnout špinavým a bahnivým cestám. Přestože mnoho uživatelů si pochvaluje, že se jim v botách dobře běhá i v terénu, není to jejich primární určení. Oproti specializovaným trailovým botám neposkytují dostatečnou stabilitu v náročném terénu.

Co uživatelé dokáží ocenit

  • Nike Air Max vynikají podle mnoha uživatelů kvalitními materiály.
  • Mají svůj osobitý styl, za kterým se kolemjdoucí otočí. Jedná se o stylový doplněk k džínům do města.
  • Většina uživatelů si pochvalovala, že jsou boty pohodlné na nošení.
  • Mnoho uživatelů ocenilo, že se v botách dobře běhá, ale jsou pohodlné i na vyřizování obchůzek.
  • Podle nositelů výborně odpruží nárazy.
  • Dlouhodobí uživatelé se chlubili tím, že boty měly dlouhou životnost.
  • Většina uživatelů souhlasila, že značení velikostí odpovídá.
  • Pro některé uživatele byla zásadní sběratelská hodnota bot.
  • Boty jsou dostupné v mnoha barevných provedeních.

Co uživatelům nevyhovovalo

  • Někteří uživatelé si stěžovali, že boty bylo potřeba déle „prošlápnout“.
  • Velká část kritiků podotýkala, že střih boty je relativně úzký.
  • Některým uživatelům přišly boty příliš robustní z profilu.
  • Podle některých recenzentů některé barevné varianty vypadaly mnohem lépe na fotkách nežli v realitě.

Pro koho se Nike Air Max 90 hodí

Nike Air Max jsou především ikonické stylové boty. Jejich robustní profil tvoří specifický styl, který vychází z devadesátých let. Důraz kladou na vysoké odpružení, které dobře odstíní tvrdost a případné nerovnosti podkladu. Nejsou primárně vhodné na běhání v náročném terénu, dobře ale poslouží jako módní doplněk do města, sběratelský kousek nebo silniční běžecké boty.

Autor článku