Klan Gucci: drsné drama nebo excelentní módní show?

Publikace: 07.01.2022

Film Ridleyho Scotta vycházející z románu The House of Gucci byl napjatě a dlouze očekávaný. Ještě aby ne, pohled do zákulisí nablýskaného života multimilionářů je vždy lákavý, tím spíše, když se jedná o rodinné impérium, které tvořilo módní dějiny. Podařilo se filmu splnit očekávání módních nadšenců?

Klan Gucci: moc, láska, vášeň, styl, bohatství a intriky

Vezměte rozvětvenou italskou rodinu a okořeňte ji penězi, slávou, mocí a touhou po nich a vznikne sám o sobě výbušný koktejl. Přidejte ctižádostivou ženu, která se cítí nedostatečně oceněna za podíl na úspěchu svého muže, a vznikne Klan Gucci.

Hlavní linie filmu se točí kolem Patrizie Reggiani, kterou překvapivě bravurně ztvárnila Lady Gaga, a Maurizia Gucci (Adam Driver), dědice multimilionového módního impéria Gucci. Mladičká Patrizie toužící po bohatství úspěšně získá srdce Maurizia, který si ji, i přes nevůli svého otce Rodolfa (Jeremy Irons), vezme za manželku.

Po přestěhování do New Yorku a úmrtí svého otce se Maurizio stává polovičním vlastníkem impéria Gucci a sláva mu značně stoupne do hlavy. A ctižádostivá Patrizia, která by ráda měla v rodinném byznysu svůj vliv, se mu stane příteží. Manželství končí komplikovaným rozvodem a následně vraždou Maurizia, kterou mu na rozloučenou objednala zklamaná manželka.

Kolik pravdy skrývá Klan Gucci a je vůbec o módě?

Film líčí všechny členy rodiny Gucci jako poněkud chladné, tvrdé a bezskrupulózní byznysmeny, jejichž počínání se nijak neliší od mafie – proti čemuž se žijící potomci silně ohrazují. A není se jim co divit, film se v zájmu zvýšení atraktivity opravdu nedrží všech faktů, a to včetně zkoumání toho, zda si Patrizia vraždu manžela opravdu objednala (byla za ni odsouzena, ale nikdy se nepřiznala). Jak se ale říká, na každém šprochu, pravdy trochu. Přesnou pravdu se však asi nikdy nedozvíme.

Co ovšem pravdou je, je fakt, že Klan Gucci vás příliš neuvede do zákulisí módního byznysu, přehlídek, kreativní tvorby nebo historie nejslavnějších modelů. Jedná se spíše o příběh intrik jedné rodiny, ze kterého mohou být ti, co čekají čistě módní show, zklamaní. I přesto se ale ve filmu najdou vytříbené outfity, které stojí za to.

Outfity, kvůli kterým stojí za to Klan Gucci vidět

„Jsi Gucci, tak se podle toho oblékej,“ tak zní jedna z filmových hlášek. A nelze s ní nesouhlasit. Ačkoli je film spíše příběhem o intrikách a zhrzeném manželství, stále je řeč o značce Gucci, a tak byl na kostýmy kladen opravdu velký důraz. Kostymérky měly přístup do módního archivů značek Yves Saint Laurent, Valentino a samozřejmě Gucci, jež outfitům dominuje. 

Část filmu se navíc odehrává ve městě módy – Miláně, kde máme možnost nahlédnout do třpytivé Galerie Viktora Emanuela II. Zde se nachází vyhlášené módní domy jako Gucci, Prada, Armani, Versace nebo Louis Vuitton.

Ve filmu uvidíte archivní loga Gucci ze 60. let, pozdější dekorativnější logo Gucci (na hedvábné halence, kterou má Patrizia na sobě při předávání rozvodových papírů), ikonické pánské sametové obleky v barvách drahokamů, okázalé róby nebo masivní třpytivé šperky. Opomenout nelze ani kabelky Gucci, kterých je ve filmu požehnaně, a to včetně jednoho z nejslavnějších modelů – kabelky s bambusovou rukojetí, jejíž fake nošený hospodyní Patrizii zcela právem šokuje.

Podtrženo sečteno: Ačkoli není film primárně o módě, velkolepých modelů, nad kterými lze obdivně vzdychat, je v něm požehnaně.

zdroj fotografií: https://www.instagram.com/thehouseofgucci/

Autor článku

Lenka Gazdová

Redaktor

„Jsem Lenka, původně prodejce a návrhář kuchyní, nyní již více než pět let copywriter a průvodce na ostrově Langkawi v Malajsii. Během té doby jsem nasbírala nespočet zkušeností s psaním článků z oblasti módy, životního stylu a cestování. Díky tomu dobře vím, jak si vybrat nejlepší cestovní kufr, sportovní batoh, trekové boty nebo třeba outdoorové vybavení. Testováním produktů trávím dlouhé hodiny a o tipy se pak dělím v recenzích, které dnes pomáhají statisícům lidí.“