Jak správně změřit velikost rukavic? Poradíme vám

Publikace: 19.02.2021

Rukavice by měly vždy padnout jako ulité. Což o to, v obchodě si velikost většinou můžete vyzkoušet, ale co třeba při nákupu z e-shopu? Rozhodně se v tomto případě nemusí vyplatit střílet od boku. Znát přesnější míry se vám jistě bude hodit i pro případnou lepší orientaci při výběru v prodejně. Jak se tedy dopídit správné velikosti rukavic?

U běžných vycházkových rukavic možná není přesná velikost až tak důležitá a spousta lidí je kupuje od oka, podobně jako třeba ponožky. Zcela jiná situace nastává v případě pracovních, lyžařských (i jiných sportovních) nebo třeba motorkářských rukavic. Zde je přesný rozměr předpokladem správné funkčnosti a perfektního úchopu.

Postup měření

Nejčastější metodou je měření obvodu dlaně v oblasti spodních prstových kloubů nebo těsně pod nimi. Samozřejmě pomocí krejčovského metru. 

Obvod v cm pak odpovídá tradičnímu číslování v coulech (palce, angl. inches). Jeden palec odpovídá 2,54 cm, takže si můžete velikost snadno přepočítat, pokud výsledek v cm vydělíte touto hodnotou. 

U některých výrobců a prodejců se nicméně vychází i z délky dlaně od konce zápěstí po špičku nejdelšího prstu, případně se měří i samotné prsty, protože každý má zkrátka jiné proporce ruky.

E-shopy, které prodávají rukavice, obvykle nabízejí návod pro optimální měření a tabulky, kde si můžete správnou velikost vyhledat. Rukavice se kromě coulů značí i běžnými zkratkami XS, S, M, L, XL jako u oblečení. 

  • XS: 6–7 palců
  • S: 7–8 palců
  • M: 8–9 palců 
  • L: 9–10 palců
  • XL: 10–11 palců

Uvedené rozměry jsou čistě rámcové a orientační. Hodnoty se mohou lišit u různých výrobců, podle toho zda jde o pánské, dámské či dětské rukavice anebo i podle toho, o jaký druh rukavic jde. Proto je vhodné vycházet přímo z tabulek, které poskytuje přímo výrobce nebo prodejce.

Proč používat a jak vybrat správné rukavice? 

Cyklistické rukavice 

Při jízdě na kole pomohou rukavice s pevným a jistým úchopem. Sají pot a v zimě zahřejí. Poskytují i jistou ochranu před vibracemi, což oceníte při jízdě v náročném terénu. Existují varianty prstové i „zkrácené“ – které sahají jen cca do třetiny až poloviny prstů. Ty jsou vhodné v teplejších měsících a poskytnou více citu. Některé modely mají kvůli většímu jízdnímu komfortu polstrovanou dlaň. Rukavice na kolo samozřejmě musejí perfektně sedět. Velikost zjistíte změřením obvodu dlaně, jak jsme již zmínili výše. 

Fitness rukavice

Fitness rukavice nemají ani tak sloužit proti chladu, jako spíše plnit účel ochranného prostředku proti vysmeknutí činky nebo jiné posilovací pomůcky, když máte zpocené dlaně. Rovněž chrání před mozoly a odřeninami rukou. Často se používají materiály jako kůže či nylon pro vysokou míru odolnosti, pohodlí a ochrany. Fitness rukavice jsou typicky bezprstové, což usnadňuje volbu velikosti. Opět většinou stačí vycházet z obvodu dlaně. 

Lyžařské rukavice

Lyžařské rukavice chrání v první řadě proti mrazu. Důležitý je tedy dostatečný tepelný komfort a dále také nepromokavost, kterou oceníte při pádech do sněhu nebo v chumelenici. Proto se u těchto pomůcek používají nepromokavé membrány nebo speciální zátěry. Existují přitom palčákové varianty, které se lépe vyhřejí, i prstové modely, které zase poskytnou lepší cit při úchopu. 

Golfové rukavice 

I ke golfu neodmyslitelně patří ochranné rukavice. Ty musí perfektně sednout a přiléhat, aby neomezovaly cit v ruce. Vyrábějí se nejčastěji ze syntetické nebo pravé kůže. Pravou kůži ocení pokročilejší a náročnější golfisté, syntetická je vhodnou a praktickou volbou do začátků. Při výběru velikosti golfových rukavic je obvykle třeba počítat i s délkou prstů. Ruku tedy měřte od konce zápěstí po špičku prostředníčku. 

Módní rukavice

Módní rukavice na běžné nošení jsou nezbytnou součástí trojky – šála, čepice a rukavice. Aktuálním trendem jsou atraktivní rukavice vyrobené z kvalitní pravé kůže. Mají totiž skvělé vlastnosti, ještě lépe zahřejí ty, které mají třeba vlněnou podšívku. V případě kůže mluvíme spíše o elegantnějším designu, pokud chce volit ležérní styl, musíte tomu přizpůsobit i styl a materiál rukavic.

Autor článku

Dáša Veverková

Šéfredaktor & Obsahový specialista

„Jsem Dáša – naivní snílek, který věří, že smyslem lidského života je pomáhat druhým. Vystudovala jsem obchodní akademii se zaměřením na právní činnost a několik let se pohybovala v sektoru služeb, díky tomu znám velmi dobře práva zákazníků i povinnosti prodejců. Od roku 2016 se věnuji online marketingu, konkrétně obsahové strategii a testování produktů. Mým cílem je publikovat články založené na vědeckých poznatcích, nezávislém průzkumu trhu a osobních zkušenostech.“