Jak se stát modelkou? Tipy pro začátek úspěšné kariéry

Publikace: 19.10.2022

O kariéře v modelingu sní mnoho mladých dívek, protože jde o prestižní práci, která s sebou přináší celou řadu možností. Nejlepší modelky mohou mít až statisícové příjmy, cestují po světě a získají kontakty i cenné zkušenosti, které zužitkují i po konci kariéry. Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že jde o poměrně tvrdý byznys, který zvládnou jen silné povahy. Všechna pro a proti tedy zvažte ještě předtím, než začnete psát do agentur.

Na co vás nikdo nepřipraví…

Všichni známe modelky z titulních stran časopisů, sociálních sítí a VIP večírků. I modeling má ale odvrácenou tvář, kterou nejlépe poznáte až z vlastní zkušenosti. Ať už se jedná o omezování v jídle, nekonečně dlouhé castingy nebo hodiny strávené cvičením. O tom vám předem nejspíš nikdo neřekne a nepomůže vám ani modelingová škola. Tam se můžete naučit správně chodit nebo pózovat, ale praxe je často úplně jiná.

zdroj: Canva

Módní přehlídky i různé typy focení

Některé modelky se lépe hodí na catwalk (módní přehlídky), jiné na fashion nebo glamour focení. Podle typu práce se tedy velmi liší i honoráře. V našich podmínkách se pohybují maximálně v desetitisících, zatímco na světové úrovni je plat modelek až o řád vyšší. Obecně se dá říci, že nejvíce získáte za natáčení reklam, nejméně za módní přehlídky.

zdroj: Canva

Jak se stát modelkou?

Kontaktujte jen kvalitní agentury

Vybíráte-li modelingovou agenturu, nebojte se jich oslovit víc. Při volbě té nejlepší vám mohou napovědět osobní zkušenosti dalších modelek nebo užitečné recenze na webu konkrétní agentury, kde si můžete snadno najít i portfolio klientů. Pokud některá z těchto informací chybí, raději se poohlédněte jinde.

Čím dříve, tím lépe?

Pokud začnete už ve 13 letech, budete mít velký náskok, a tedy i více příležitostí. Pro některé dívky je to však příliš brzy. Řešením může být modelingová agentura pro teenagery.

Začít s modelingem můžete ale i po dokončení základní nebo střední školy. Ani to samozřejmě není špatně a časem můžete být stejně úspěšná jako modelky, které odstartovaly svoji kariéru mnohem dříve. Budete ovšem muset hodně obětovat. Průměrný věk začínajících modelek je v každém případě 15 let.

Výška a míry modelek

Velkou roli hraje také skutečnost, zda se chcete věnovat modelingu opravdu profesionálně. Na módní přehlídku ve vašem městě možná není ideální postava nezbytná. Světový modeling má však pravidla neúprosná. U žen a dívek agentury zpravidla požadují výšku od 175 do 182 cm. Dva až tři centimetry nehrají takovou roli, zvlášť v případě, pokud jste něčím jiným velmi zajímavá. Jinak se ale připravte na tvrdou konkurenci.

Za ideální míry ženy jsou považovány hodnoty 90-60-90. S tím, že přes boky je lepší mít 85 až 90 cm. Záleží ale i na vaší výšce, typu práce a konkrétním trhu. V různých zemích se mohou požadavky částečně lišit. Výhodou je souměrný obličej, přirozené obočí, pěkný úsměv a rovné bílé zuby.

Profesionální fotky do agentury posílat nemusíte

Pro začátek stačí vyplnit registrační formuláře na webech vybraných agentur a přiložit fotografie z mobilního telefonu. Nejedná se totiž o prezentační fotografie. Jde pouze o to, aby zaměstnanci agentury viděli, jak skutečně vypadáte. Foťte se proto na denním světle a bez make-upu. Na internetu najdete spoustu návodů, jak na to, ale chybu určitě neuděláte s fotkou obličeje, postavy a profilu. 

Teprve při nástupu do modelingové nebo fotomodelingové agentury budete potřebovat fototesty, za které zaplatíte okolo 5 tisíc korun. Tyto fotografie budou základem vašeho booku a také setkarty, tedy materiálů pro prezentaci na castinzích. Pokud agenturu skutečně zaujmete, může vám na ně půjčit peníze, které následně splatíte z prvních honorářů. Postupně pak budete do takzvaného booku přidávat i další fotky ze svých zakázek, což vám u klientů zajistí vyšší šance.

zdroj: Canva

Osobní návštěva je nutná

I v době sociálních sítí se připravte na to, že pokud scouty z agentury zaujmete, pozvou vás na casting přímo do agentury. Před podpisem smlouvy a první zakázkou vás musí vidět naživo, aby předešli případným problémům s upraveným vzhledem na fotkách, změnou barvy vlasů atd.

Pozor na obsah i formu smlouvy

Pokud se dohodnete na spolupráci, bude nutné podepsat smlouvu. Tu si předem důkladně prostudujte a pokud budete mít jakékoliv pochybnosti, nebojte se ozvat.

Zároveň zvažte, jestli se vám vyplatí takzvaná exkluzivní smlouva, která vás zavazuje k výhradní spolupráci s danou agenturou. Znamená to, že veškerou práci vám musí schválit a vždy si z ní vezme provizi. Na druhou stranu vám bude zakázky aktivně shánět, vám pak už jen stačí chodit na castingy a samotná focení nebo módní přehlídky.

Z influencerky modelkou

Častěji se to možná děje naopak, ale v agenturách si vás mohou všimnout i v případě, že budete hodně aktivní na sociálních sítích. Pokud se totiž umíte pohybovat před fotoaparátem nebo kamerou, máte dobré předpoklady uspět jako fotomodelka.

Jak se stát plus size modelkou?

V posledních letech přestávají některá zažitá pravidla platit a modelkami se stávají i ženy s různými „nedokonalostmi“. Úspěšné plus size modelky jsou toho důkazem. Postup je víceméně podobný jako u klasického modelingu. Míry, věk ani kila navíc nehrají velkou roli, vaše postava musí být ovšem zpěvněná. Plusové body vám přidá i sympatická tvář a hezký úsměv.

Autor článku

Dana Halušková

Redaktor

„Jmenuji se Dana. Vystudovala jsem bohemistiku a dlouhé roky jsem se věnovala modelingu. Díky tomu jsem poznala spoustu designérů i jejich náročné řemeslo a pozadí módního byznysu. Začala mě tedy lákat práce fashion redaktorky, které se dnes i díky Modiu mohu věnovat. Naplňuje mě psaní odborných článků i recenzí a moc ráda dělám také rozhovory. Zaměřuji se hlavně na udržitelnost, secondhandy, lokální značky a kvalitu materiálů, ale poradím si s jakýmkoli tématem.“