Jak odstranit zažloutlé skvrny od potu a deodorantu? Objevte nové způsoby

Publikace: 24.05.2022

Léto se blíží mílovými kroky, kromě příjemně teplého počasí a slunečních paprsků, které necháme s radostí dopadat na naši pokožku, s sebou přináší i něco jiného. Vlivem tepla se začneme víc potit a na oblečení se objeví nevzhledné skvrny od potu. Zejména na bílém oblečení jsou vidět opravdu hodně. Jak vyprat skvrny od potu?

Přece tričko nebo košili nestrčíte po jednom nošení na dno skříně. Obzvlášť, když jste si pořídili krásný a třeba i dražší kousek, po kterém jste už několik týdnů pokukovali. Skvrny od potu mají nažloutlou barvu a jsou vidět na bílém i barevném oblečení. Dá se s nimi vůbec něco dělat? No jasně!

Pocení je normální součástí našich životů

S náhlým příchodem tropických teplot se pocení stane aktuálním tématem, se kterým si mnozí neví rady. Koláče potu v podpaží nikoho nenechají chladným, používáme různé deodoranty a antiperspiranty, přesto se jim nevyhneme.

Pocení je přirozenou součástí našich životů, jde o způsob regulace tělesné teploty. Objevuje se na rukou, v obličeji i podpaží, kde způsobuje vlhké skvrny na šatech i dalším oblečení, bakterie metabolizující pot zase mohou způsobit nepříjemný zápach.

Naše kůže je vybavena potními žlázami, které pot vylučují. Dělíme je na velké potní žlázy a malé potní žlázy, ze všech se na povrch kůže vylučuje malé nebo větší množství tekutiny. Tělo zdravého člověka za den vyloučí asi půl litru potu, v některých případech klidně i víc, třeba během cvičení a posilování.

Vylučování potu totiž souvisí nejen s počasím, ale také s naším nervovým systémem. Když dojde k jeho podráždění, jsme nervózní, máme bolesti, pociťujeme úzkost nebo užíváme některé léky, začneme se potit víc.

Víte, že pot z těla odvádí i škodlivé látky? Společnost na pocení sice nahlíží negativně a my se často cítíme trapně, bez něj ale nemůžeme fungovat.

zdroj: Canva

Co může způsobit nadměrné pocení?

Pocení nás sice přivádí do rozpaků, naše tělo se bez něj ale neobejde, je normální součástí našeho života. Jsou mezi námi ale i lidé, kteří se potí víc. Mohou se potit po celém těle, nebo jen na jednom místě.

Nadměrné pocení vzniká v důsledku poruchy funkce autonomního nervového systému. Příčinou nejčastěji bývá dědičnost, zdravotní stav nebo některé vnější vlivy jako kouření, nadměrná konzumace kávy a alkoholu, vedlejší účinky některých léků apod.

Jak odstranit skvrny od potu a deodorantu?

Pocení nelze nijak zcela zastavit. Je to základní tělesná funkce, kterou lze jen omezit a zmírnit její příznaky. Hodí se k tomu používání deodorantů, antiperspirantů a podpažních vložek proti pocení, důležité je i pravidelné sprchování, častá výměna oblečení a úprava životosprávy. Kdo se hodně potí, ten by se měl vyhýbat alkoholu, kofeinu, kořeněným jídlům, nikotinu atd.

Když se pocení nedá nijak zastavit, je jasné, že skvrnám na oblečení se také úplně nevyhneme, proto je dobré vědět, jak odstranit zažloutlé skvrny od potu.

Tip číslo jedna: Snažte se skvrn zbavit co nejdříve

Čas hraje důležitou roli jak v případě skvrn od potu na bílém oblečení, tak na tom barevném. Pot z něj musíte odstranit co nejdříve, jinak se na vašich svršcích začnou tvořit mapy a může dojít i ke ztrátě barvy. Jakmile přijdete domů, namočte prádlo do vlažné vody s trochou pracího prostředku.

Tip číslo dva: Zkuste jedlou sodu

Skvrny od potu na halence nebo jiném oblečení už zaschly? Zkuste jedlou sodu! Prádlo namočte a na skvrny od potu jedlou sodu nasypte. Nechte působit přes noc, pak oblečení vyperte.

Tip číslo tři: Znáte sílu octa?

Dalším naším tipem je ocet. Jeho sílu znali už naši předci, stačí si připravit roztok z jednoho litru vody a 3 polévkových lžic octa a prádlo do něj na několik hodin namočit. Použít můžete ocet vinný i kvasný lihový.

Víte, že ocet je odpovědí i na otázku, jak odstranit zápach potu z oblečení?

Tip číslo čtyři: Pomoci může i kyselina citronová

10 gramů kyseliny citronové rozmíchejte v litru vody a svršky asi na hodinu do roztoku namočte. Pak je dejte vyprat. Kyselina citronová si poradí se skvrnami od potu a deodorantu jak na bílém, tak barevném prádle. Stejnou službu odvede také citronová šťáva, která je vhodná na bílé i barevné prádlo.

Tip číslo pět: Prášek do pečiva

Jeden nebo dva sáčky s práškem do pečiva rozmíchejte v kbelíku s teplou vodou, prášek nechte pořádně rozpustit a prádlo do něj asi na 45 minut vložte. Pak ho vyperte ručně nebo dejte do pračky.

Tip číslo šest: Sůl má doma každý

Na sůl nedaly dopustit už naše babičky, byla to jejich tajná zbraň. A to nejen při přípravě jídla. Sůl vám může pomoci odstranit z oblečení skvrny od potu, stačí hrst soli rozmíchat v litru vody a oblečení v roztoku vymáchat dřív, než ho dáte do pračky.

Tip číslo sedm: Staré dobré jádrové mýdlo

Na klasické mýdlo s jelenem nedá žádná šikovná hospodyňka dopustit, vy brzy zjistíte proč. Je šetrné k pokožce i životnímu prostředí, hravě si poradí i s různými skvrnami. Ty od potu nejsou výjimkou, stačí ho nastrouhat do lavoru s horkou vodou a oblečení do roztoku přes noc namočit. Pak svršky dejte vyprat.

Tip číslo osm: Aspirin

Aspirin není jen na bolest, ale i na skvrny. Rozmačkejte dvě tabletky, rozmíchejte je v šálku horké vody a nalijte na skvrny. Nechte působit asi 2 hodiny a pak oblečení vyperte tak, jak jste zvyklí.

Tip číslo devět: Když si nevíte rady, zkuste čistírnu

Máte dražší kousek a nechcete ho zničit? Bojíte se, abyste nenapáchali víc škody než užitku? Zkuste čistírnu. Upozorněte je, že potřebujete odstranit skvrny od potu.

Tip číslo deset: Čpavek

Připravte si roztok z deseti odměrek vody a jedné odměrky čpavku, poté naneste na skvrny a nechte krátce působit. Následně oblečení vyperte v ruce s mýdlem nebo práškem.

Bonusový tip na závěr: Zkuste vzniku skvrn na oblečení předcházet

I v tomto případě platí, že prevence je nejlepší lék. Zkuste tvorbě zažloutlých skvrn na tričku a dalším oblečení předcházet. Jak?

Používejte kvalitní antiperspirant, který neobsahuje hliník, aplikujte ho na kůži a nechte pořádně zaschnout. Až pak se oblékněte. Pocení můžete zmírnit i popíjením šalvějového čaje a volbou vhodné stravy.

Autor článku

Dáša Veverková

Šéfredaktor & Obsahový specialista

„Jsem Dáša – naivní snílek, který věří, že smyslem lidského života je pomáhat druhým. Vystudovala jsem obchodní akademii se zaměřením na právní činnost a několik let se pohybovala v sektoru služeb, díky tomu znám velmi dobře práva zákazníků i povinnosti prodejců. Od roku 2016 se věnuji online marketingu, konkrétně obsahové strategii a testování produktů. Mým cílem je publikovat články založené na vědeckých poznatcích, nezávislém průzkumu trhu a osobních zkušenostech.“