Jak sundat bezpečnostní čip z oblečení? Zn.: Rychle a bezpečně

Publikace: 23.09.2022

V obchodě jste ulovili nádherný kousek oblečení – a až doma zjistili, že na něm zůstal bezpečnostní čip. Co dělat když se vám nechce běžet zpátky na prodejnu? Odstraňte ho svépomocí. Poradíme jak.

Co je bezpečnostní čip na oblečení?

Černý nebo bílý, čtvercový nebo kulatý, mechanický, magnetický nebo s barvicím inkoustem – setkat se můžete s čipy v různých podobách. Nejčastěji se využívají u oblečení, doplňků a alkoholu. Jejich účelem je zabránit krádeži.

Prodavač čip na pokladně snadno odstraní pomocí speciálního nástroje, někdy jej ale může přehlédnout. Na zapomenutý ochranný prvek pak při odchodu z prodejny upozorní pípající rámy, někdy ani ty však nemusí zafungovat. A vy doma následně musíte řešit, co s tím.

zdroj: Canva

Tipy, jak odstranit bezpečnostní čip z oblečení

Tím nejbezpečnějším způsobem odstranění je samozřejmě návrat „na místo činu“. Když si s sebou vezmete účtenku, prodavač vám zapomenutý čip z oblečení ochotně sundá. Že to máte daleko? Navštivte libovolný obchod v okolí, který tuto ochranu proti krádeži rovněž používá, a požádejte je tam. Většinou vás neodmítnou.

Stavit se na prodejnu doporučujeme zejména v případě, kdy se jedná o čip s inkoustem. Jak ho poznat? Většinou je jeho součástí průhledná ampulka s barevnou tekutinou + nálepka s varováním před zničením oděvů barvou, pokud se čip pokusíte odstranit.

1. Mráz

Když už se do sundání bezpečnostního čipu s barvou rozhodnete pustit v domácích podmínkách, oděv předem zhruba na hodinu uložte do mrazáku. Inkoust ztuhne, a i když se při odstranění čipu stane nehoda, barva se alespoň nerozlije po celé látce. Samotný štítek pak odstraňte například pomocí gumičky – tento způsob popisujeme níže. Pozor, ani pobyt oděvu v mrazáku vám nezaručí 100% úspěšnost. Některé barvy totiž bývají nemrznoucí.

2. Náraz

Nejjednodušší způsob, jak oddělat čip z oblečení: daným oděvem silně hoďte o zem. Když budete mít štěstí, čip na svém místě nebude držet příliš pevně a vlivem nárazu sám odpadne. Tento tip samozřejmě nezkoušejte u ochranných štítků s barvou.

3. Magnet

Zkuste doma najít magnet. Ten přiložte k čipu a z opačné strany tahejte za oblečení. Pokud bude magnet dostatečně silný, ochranný prvek se vám podaří sundat. Kde ale tak silný magnet sehnat? Tím nejlepším zdrojem bývají nefunkční HDD z počítače, případně větší reproduktory či sluchátka.

4. Gumička

Připravte si širokou gumičku a tu omotávejte těsně okolo špendlíku, který spojuje obě části bezpečnostního čipu a drží je u oblečení. Až gumička vytvoří dostatečný tlak, kusy by se od sebe měly samy oddělit. Pokud to nefunguje, zkuste přidat víc gumiček.

5. Oheň

Protože bezpečnostní čipy bývají vyrobené z plastu, vezměte si na pomoc zapalovač. S ním můžete opatrně nahřívat přímo „klobouček“ na vrcholu čipu, roztavené plastové části následně odstraníte kleštěmi či nožem. Bojíte se, abyste si ohněm neponičili zakoupený kousek? Druhou možností je nad zapalovačem rozžhavit šroubovák a tím klobouček rozleptat. Stačí udělat menší dírku, kterou vysypete kuličkové ložisko a čip pak už snadno odstraníte.

6. Nůž

Vršek kloboučku můžete odříznout také klasickým kuchyňským nožem. Začněte opatrně řezat z jedné strany, po chvíli si klobouček pootočte a pokračujte v práci. Tak postupně vytvoříte řez skrz materiál a vršek kloboučku odpadne. Pak už jen špičkou nože odstraníte kuličky a zbytky mechanismu.

7. Pilka na železo

Znáte nějakého domácího kutila? Půjčte si od něj pilku na železo. S tou pak opatrně odříznete obě části čipu od sebe. Je to trochu mravenčí práce, protože musíte řezat pomalu a dávat si pozor, ať omylem nechytnete i látku.

Autor článku

Pavla Hejduková

Redaktor

„Jsem Pavla – profesně copywriterka, ve volném čase cestovatelka s vášní pro módu. Mou největší neřestí jsou tenisky. Pravidelně vyrážím na cesty a s sebou si balím zásobu bot, abych je mohla otestovat v různých podmínkách. O ničím nezkreslené zkušenosti a dojmy se pak ráda dělím v recenzích a podrobných článcích. Mimo to se věnuji testování módních e-shopů. Dokážu vám tak poradit, jak poznat bezpečný obchod, kdy máte nárok na vrácení peněz za zboží a kterým e-shopům se raději vyhnout obloukem.“